Aktuellt

KALLELSE TILL EXTRA ÅRSMÖTE!

IBF har glädjen att kalla till ett extra årsmöte för att enligt stadgarna besluta om en stadgeändring. Stadgeändringar måste beslutas på två årsmöten innan de kan göras. På det ordinarie årsmötet den 25/5-2019 godkändes stadgeändringar som vi nu önskar få godkända igen så att vi kan införa dem. Det är alltså endast det som kommer att tas upp på det extra årsmötet. Mötet kommer därför att hållas mycket kort på stående fot. Plats: Utanför huvudingången till Södertälje Syds fjärrtågsstation (vid ösregn smiter vi in i vänthallen). Tid: 09:00 den 28/9. Ingen föranmälan behövs. OBS! Efter mötet påbörjas en liten höstresa med IBF som ni hittar inbjudan till nedanför. Man är givetvis inte tvungen att medverka på båda aktiviteter. Stadgarna är tänkta att ändras på följande vis som ni kan läsa under fliken IBF och stadgeändring. Läs dom där så att vi snabbt kan rösta om det på plats.

 

INBJUDAN TILL EN LITEN HÖSTRESA!

IBF har glädjen att inbjuda till en liten endagars höstresa.Resan har namnet: I filmens spår. Plats: Utanför huvudingången till Södertälje Syds fjärrtågsstation. Tid: 09:30 den 28/9-2019. Före resan startar kommer ett extra årsmöte hållas på samma plats klockan 09:00 som ni hittar information om ovan. Man är givetvis inte tvungen att medverka på båda aktiviteter.

Resan måste man föranmäla sig till och betala för senast den 20/9-2019 till föreningens konto. I priset ingår transport i minibuss eller personbil, färjeavgift (linfärja), guidad tur på ön Oaxen där kalkbrytning förekommit och det funnits industrijärnväg. Guiden är Elisabeth från Oaxensbygdegårdsförening och hon har förvarnat att hon kan prata på hur länge som helst om ön och bruket. Hon kommer även släppa in oss i en kalkugn. Besöket på Oaxen avslutas med att vi äter den kända Oaxenmackan (grovt bröd, sallad, kall skivad potatis, ägg, sill, gräslök, rödlök, gräddfil) och kaka med valfria drycker som vi serveras i förningens lokal Gillet av lokalföreståndaren Karin. Givetvis ingår även detta i resans pris. Vi kommer även se en stumfilm på ca 10min tagen när bruket var i drift.

Därefter åker vi vidare till Sveriges troligen minsta museum som kan intressera några av er trotts dess minimala yta. Museet är ett taktegelmuseum som tar högst 10-minuter att bese men klart värt ett besök när man ändå passerar. Inträdet är gratis. Sedan åker vi ytterligare några kilometer och får sedan en välbehövlig promenad på ca 800meter för att bese det som återstår av Anderviks kalkugnar där det givetvis även funnits industrijärnväg. Här slutar resan men om man vill får man gratis medfölja åter till Södertälje där vi räknar med att vara åter allra senast senast 17:00.

Pris: 400kr som insättes på föreningens konto. Märk betalningen med Höstresa och namn. Anmälningen är bindande. Antalet platser är begränsade till 18st. Obs, förutom det obligatoriska glada IBF-humöret så medtag ficklampa för bäst upplevelse då en tunnel kommer besökas.  Helt ärligt, fickla är kulJ Jo, fickla är ett ord i svenskan och betyder: Lysa med ficklampa.

För er som har möjlighet så se gärna följande filmer innan resan, givetvis inget krav.

-Gula divisionen från 1954 där ön Oaxen och bruket passeras i rasande fart med J29.or (J29 = planet flygande tunnan).

-Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt från 1957 där mycket av filmen är inspelat vid kalkugnarna i Andervik.